Instr./Dokument

Fasadsten kan monteras på de flesta förekommande underlag, på både gamla och nyproducerade byggnader. De få enkla förutsättningarna är att underlaget är stabilt och att ytstrukturen tillåter eller kan anpassas för montering av fasadstenen.

TIPS & TRIX VID MONTAGE AV FASADSTEN

BERÄKNA YTA
Mät bredd x höjd och dra ifrån yta för fönster/dörrar, lägg till ca 5% för mönstring, kap och spill. Mät antal löpmeter  hörnsten (bygghöjd, ytterhörn) som åtgår för ditt projekt. Varje löpmeter hörnsten bygger 0,3 kvm. Dra ifrån dessa kvm från den tidigare beräknade ytan.

UNDERLAGET
Vår fasadsten är framtagen och anpassad både i funktion och storlek för att klä fasader, husgrunder och murar utomhus. Vi rekommenderar stabila underlag som ex.vis Ytong, Leca och betong. På Ytong och Leca appliceras grundningsbruk innan fasadsten monteras.
Fasadsten går även utmärkt att montera i träkonstruktioner. Fasaden avslutas då med 28×70 mm regel för luftspalt och fibercementskiva Fermacell Powerpanel H2O som är anpassad och godkänd för vår fasadsten. Följ tillverkarens monteringsinstruktioner.
Fasadsten är i samma viktklass som kakel och klinker (25-40 kg/kvm) och kräver ingen gjuten grund att staplas på, då sten för sten monteras med frostsäkert fix mot vägg eller mur.
Inomhus kan man i princip montera fasadsten på alla ytor som man kan kakla, som ex.vis gips med primer eller fibercementskiva.

ATT VÄLJA UT STENAR
Vårt råd är att alltid mixa sten från olika pallar för att säkerställa jämn spridning av storlekar och färg. Mönstra gärna upp ett par kvm på marken. När du känner dig nöjd med utseendet går montering snabbt och fixen inte hinner ”skinna” sig.

MONTERA I DENNA ORDNING
Börja alltid med hörnstenar (ytterhörn, ev. fönster och dörrar). Fortsätt därefter att fylla de tomma ytor som uppstår däremellan. Montering sker nedifrån och upp. Montera aldrig sten stående. För ett autentiskt utseende skall sten alltid ”staplas” liggande!
Fasadsten kapas enkelt med diamantskiva, alternativt tång eller hammare. Frisera kapytan så att den blir ojämn och därmed omöjlig att upptäcka efter fogningen.

MONTERA MED FIX
Använd frostsäkert fix som rekommenderas för klinker och natursten, ex.vis Ardex X32, Finja Allround, Weber SET610 eller Bostic Fix Combi. Motsvarande finns i andra fabrikat. 20 kg räcker normalt till ca 3-4 kvm.
Fasadsten dubbellimmas normalt vid montering, dvs. att man stryker ett tunnt skikt på både vägg och sten. Rätt applicerad tränger fix ut runt stenen. Vid torrt väder, fukta sten/vägg för korrekt bränntid. Mellanlägg i ex.vis frigolit är bra att ha tillhands för att fixera sten vid montage.

VAR INTE FÖR NOGGRANN!
Har du valt en sten som skall fogas är slutresultatet oftast bättre om inpassning är mindre noggrann. Att fogen kan skilja mellan så mycket som 5 och 70 mm, gör att väggen ser mer levande och autentisk ut! Det kan se tokigt ut med stora hålrum och ojämn fogbredd, men efter fogning ”faller alla bitarna på plats”.
Genom att snörslå några guidelinjer på väggen håller du lätt monteringen i våg.

FOGNING
De flesta av våra stensorter är avsedda att fogas. Fogen görs med Murbruk A (utomhus) eller B (inomhus), som ger det rätta ”grusiga” utseende. 20 kg säck räcker till 5-10 kvm, ber. på fogens bredd och djup. Undvik att foga i direkt solljus. Fukta ev. fogen för korrekt bränntid i torr väderlek.
Fogbag medföljer alltid i leverans. Med denna ”spritsas” fogen in mellan stenar utan spill och kladd.  Låt fogen få torka tills den inte längre färgar av sig och bearbeta sedan till önskat utseende och djup med fingrar, trästicka eller murverktyg. För slätare utseende, borsta fogen efter bearbetning.

OLIKA TYPER AV FOG GER OLIKA UTSEENDE
Fogens utseende styr utseendet på färdig vägg. Std. fog ligger ca 10 mm in från stentjocklek. Med djup fog blir skuggor mellan stenar tydligare. För ett äldre och slätare utseende foga till stentjockleken. Bred fog eller smal fog ger olika utseende. Och färgad fog får sten och fog att smälta ihop (mörkgrå fog till mörkgrå sten) eller ge tydlig kontrast (vit fog till grå sten). Färgade murbruk erbjuds av de flesta tillverkare.

IMPREGNERING
Vår fasadsten behöver inte impregneras. Stenen är testad i 50 fryscykler, med utomordentliga resultat. Fasadsten fuktar och avfuktar på samma sätt som tegel, betong och puts.
Önskas en impregnerad yta, för ex.vis ett spa, dusch, köks- eller badrumsvägg, rekommenderar vi en osynlig, vattenbaserad nanoimpregning, SurfaPor C.

Ladda ner aktuellt dokument som
PDF genom att klicka på filen.

Prefab broschyr.pdf
Tips och trix montering 20180418
Montage olika underlag 2018
Säkerhetsdatablad-StoneCo.pdf
Skötselinstruktioner Stone Co

Klicka på länken nedan för att ladda hem
stenstexturer till CAD. I texturbiblioteket
finns f.n. ca 180 st olika stensorter/
färgblandningar att välja mellan.
Stentexturer till CAD (extern länk)