Instr./Dokument

Fasadsten kan monteras på de flesta förekommande underlag, på både gamla och nyproducerade byggnader. De få enkla förutsättningarna är att underlaget är stabilt och att ytstrukturen tillåter eller kan anpassas för montering av fasadstenen.

TIPS & TRIX VID MONTAGE AV FASADSTEN

BERÄKNA YTA
Mät bredd x höjd och dra ifrån yta för fönster/dörrar, lägg till 5-10% för kap och spill. Mät därefter antal löpmeter hörnsten (bygghöjd, 90-graders ytterhörn) som åtgår för ditt projekt. Varje meter hörnsten bygger 0,3 kvm. Dra ifrån dessa kvm från den tidigare beräknade ytan.

UNDERLAGET
Vår fasadsten är framtagen och anpassad både i funktion och storlek för att klä fasader, husgrunder och murar utomhus. Vi rekommenderar stabila underlag som ex.vis Leca, lättbetong, lättklinkerblock och betong. Fasadsten går även utmärkt att montera på träkonstruktioner enl. samma princip som för 2-stegs (ventilerad) putsad fasad. Det avslutande skivmaterialet skall vara anpassat för fasadsten och tunntegel, ex. vis Fermacell Powerpanel H2O, Ivarsson Eter-Backer HD, Danogips AquaPanel Outdoor eller Sto Ventech. Följ resp. skivtillverkares monteringsinstruktioner.
En stor fördel är vikten som är marginellt högre än kakel och klinker. Fasadsten behöver därför ingen gjuten grund att stå på, då sten för sten monteras med fix mot vägg eller mur.
Inomhus är kraven inte lika stora, här kan man i princip montera fasadsten på alla ytor som man kan kakla, som ex.vis gips med primer eller fibercementskiva.

ATT VÄLJA UT STENAR
Mixa sten från olika pallar för jämn spridning av storlekar och färg. Mönstra gärna stenar på marken först, när du är nöjd med utseendet går montering snabbt. En av fördelarna med detta arbetssätt är att fixen inte hinner ”skinna” sig.

MONTERA I DENNA ORDNING
Börja alltid med hörnstenar (ytterhörn, ev. fönster- och dörrsmygar). Fortsätt därefter att fylla de tomma ytor som uppstår däremellan. Montering sker nerifrån och upp. Montera aldrig sten stående! För ett autentiskt utseende skall sten alltid ”staplas” liggande.
Behöver du kapa en sten, gör du det enkelt med diamantskiva, alternativt tång eller hammare. Frisera kapytan så att den blir ojämn och därmed omöjlig att upptäcka efter fogningen.

MONTERA MED FIX
Använd frostsäkert fix som rekommenderas för klinker och natursten utomhus, ex.vis Ardex X32, Finja Allround, Weber SET610 eller Bostic Fix Combi. Finns även andra fabrikat. 20 kg räcker normalt till ca 3-4 kvm.
Fasadsten dubbellimmas normalt vid montering, dvs. att man stryker ett tunnt skikt på både vägg och sten. Fukta sten och vägg lätt innan montage vid torr väderlek, för att fix skall härda (bränna) ordentligt utan uttorkning. Mellanlägg i ex.vis frigolit är bra att ha tillhands för att fixera sten vid montage.

VAR INTE FÖR NOGGRANN!
Har du valt en sten som skall fogas är slutresultatet oftast bättre om inpassning är mindre noggrann. Att fogen kan skilja mellan så mycket som 5 och 70 mm, gör att väggen ser mer levande och autentisk ut! Det kan se tokigt ut med stora hålrum och ojämn fog, men efter fogning ”faller alla bitarna på plats”.
Genom att snörslå några guidelinjer på väggen håller du lätt monteringen i våg.

FOGNING
De flesta av våra stensorter är avsedda att fogas. Utomhus används murbruk A, som ger det rätta ”grusiga” utseende. 20 kg säck räcker till 5-10 kvm, ber. på fogens bredd och djup. Undvik att foga i direkt solljus eller i extremt torr väderlek, fogen torkar då för snabbt och kan bli ”spröd”. Fukta ev. fogen för korrekt bränntid.
Vi levererar alltid våra speciella fogbag´ar med varje leverans. Med dessa ”spritsas” fogen in mellan stenar utan spill och kladd. Låt fogen få torka till den inte längre färgar av sig och bearbeta sedan till önskat utseende och djup med fingrar, träpinne eller murverktyg. Avsluta med att borsta rent fogen.

OLIKA TYPER AV FOG GER OLIKA UTSEENDE
Utseendet på färdig vägg går att styra med några olika faktorer. Std. fog brukar ligga ca 10 mm in från stentjocklek och ger ett tydligt skuggspel med djup i varje fog. Vill du ge en äldre känsla och slätare vägg, bygger du upp fogen i jämnhöjd med stenens tjocklek.
Ytterligare alternativ är att använda en färgad fog för att ex.vis få en mörkare vägg eller vita fogar. Färgade murbruk tillhandahålls av de flesta tillverkare.

IMPREGNERING
Fasadsten behöver inte impregneras. Stenen är testad i fryscykler med utomordentliga resultat. Fasadsten fuktar och avfuktar på samma sätt som tegel, betong och puts.
Önskas ändå en impregnerad yta, för ex.vis spa eller dusch rekommenderar vi en osynlig nanoimpregning, SurfaPor C.

Ladda ner aktuellt dokument som
PDF genom att klicka på filen.

Prefab broschyr.pdf
Tips och trix monterin 201702.pdf
Montage olika underlag.pdf
Säkerhetsdatablad-StoneCo.pdf
Skötselinstruktioner Stone Co
Europanels Eter-Backer HD

Klicka på länken nedan för att ladda hem
stenstexturer till CAD. I texturbiblioteket
finns f.n. ca 180 st olika stensorter/
färgblandningar att välja mellan.
Stentexturer till CAD (extern länk)